zaterdag 19 juli 2008

De groentetuin van mijn vader

Wat eten we vandaag?
Er is niets zo leuk als een groentetuin. Mijn vader heeft naast ons huis een groentetuin. We hoeven eigenlijk nooit meer na te denken over wat we willen eten. We eten gewoon wat de groentetuin ons schaft. Gisteren waren het tuinboontjes, eergisteren broccoli en vandaag eten we, ja wat eigenlijk? We zullen het straks wel horen. Daarnaast zijn er volop wortels, uien, aardappelen, soepgroente, sla, komkommers en binnenkort ook tomaten. En ...natuurlijk courgettes.
Courgettes zijn er de hele zomer in overvloed. Dat is soms wel een probleem...
"Ik heb ook weer vier courgettes" . "eh.. er liggen er nog 6 in de koelkast" Maar bij de meeste groentes is het zo, als je denkt nu heb ik er wel genoeg van.. dan is het in de tuin ook op.
Sinds mijn zuster helpt in de groentetuin, is er ook een deel bloementuin geworden. Dus naast ook iedere dag verse groente hebben we nu ook iedere week een vers bosje bloemen op tafel.
Geweldig.
De video van de groentetuin kun je bekijken in het frame hiernaast.



We had 9 people for dinner, and we used less than one third of this giant broccoli. The next day 10 people came and we almost finished it.

1 opmerking:

Anoniem zei

Courgette als ingelegde groente

Het inleggen van groenten is een ouderwetse manier van conserveren. Mits het maar hygienisch gebeurt, is het nog steeds heel leuk om te doen. Het nu volgende recept kan ook worden gebruikt voor sperziebonen, worteltjes, paprika's, komkommers, rettich en uitjes.
Nodig:
1. 1,5 kg groenten, schoongemaakt en in stukjes gesneden
2. zout
3. 1 liter (kruiden)azijn
4. 25 gr suiker
Doe de groenten in een pan ruim kokend water met wat zout, laat aan de kook komen en 2 minuten koken. Laat de groenten daarna in een vergiet uitlekken en afkoelen. Breng de azijn aan de kook, los er de suiker in op en laat het mengsel 2 minuten koken. Laat de azijn afkoelen. Was enkele glazen potten en hun deksels in kokendheet sodawater (1 eetlepel soda per liter water). Spoel daarna na met kokend water en zet de potten omgekeerd op een schone doek om uit te lekken. Verdeel de groenten over de potten en schenk de azijn erbij. Sluit de potten en bewaar ze in de koelkast.
Deze ingemaakte groenten, pickles, zijn lekker als bijgerecht bij nasi, bami, of door de salade.


Italiaanse courgettetaart
Een boerengerecht uit Calabriƫ, geen lichte kost maar wel erg lekker...
Voor 6 personen heb je nodig:
1. 6 middelgrote courgettes, in plakjes gesneden
2. zout
3. 4 eieren, gesplitst
4. 150 g geraspte parmezaanse kaas, pecorino of gewone kaas
5. nootmuskaat, liefst versgeraspt
6. olie
Verwarm de oven voor op 180 graden. Blancheer de courgettes 1,5 minuut in kokend water. Splits de eieren. Klop de eierdooiers met de geraspte kaas en schep de geblancheerde courgettes erdoor.
Bestrijk een grote ondiepe ovenschaal met olie. Sla de eiwitten stijf en schep ze voorzichtig door het courgettemengsel. Doe alles in de ovenschaal en bak de courgettetaart 20-30 minuten tot hij goudbruin en goed gerezen is.